onsdag, november 07, 2007

Idag: Stor liten skola om mobilt bredband

Här är den lilla skolan (som blev lite större än jag först tänkt mig) om mobilt bredband jag lovade igår. Tycker man som jag förkortningar av tekniska begrepp är upphetsande är kommer ni behöva duscha kallt efteråt.

Vad är mobilt bredband?
När man idag pratar om mobilt bredband menar man 3G och på senare tid även Turbo 3G (även kallat 3,5G). Det är helt enkelt "snabbt" bredband via mobilnätet. Det finns även äldre varianter som t ex GPRS och EDGE men de slog aldrig igenom som mobilt bredband på grund av väldigt låg dataöverföringshastighet.

Hur snabbt är det?
  • GPRS når hastigheter mellan 30 och 100 Kbit/s. Är i första hand tänkt för mobiltelefoner och liknande enheter. Med GPRS betalar man för mängden överförd data och inte tiden man är uppkopplad som det är med GSM.
  • EDGE är något snabbare än GPRS. EDGE är indelat i olika klasser där varje klass har olika överföringshastighet. För klass 10 är den teoretiskt möjliga överföringshastigheten 236,8 kbit/s nedströms och 118,4 Kbit/s uppströms
  • 3G har en hastighet som högst är 384 Kbit/s.
  • Turbo 3G når för tillfället hastigheter på 3,6 Mbit/s och 7,2 Mbit/s. På sikt kan hastigheten ökas till 10-20 Mbit/s

Vad behöver man?
Ska man ha mobilt bredband för att surfa via datorn är ett USB-modem det bästa alternativet. Till modemet behöver man ett abonnemang för mobil data hos en mobiloperatör . De flesta operatörer har för tillfället kampanjer där modem ingår om man binder upp sig under en period. Ett abonnemang kostar mellan 100 och 300kr.

En sak som är väldigt viktig att kolla upp när man tecknar abonnemang är hur mycket datatrafik som ingår. I vissa fall ingår bara 1GB per månad och när man kommer över det betalar man nån krona per MB. Vet man med sig att man kommer surfa väldigt mycket ska man se till att skaffa ett abonnemang där obegränsad mängd data ingår. Det gäller också att se till att modemet klarar både 3G och Turbo 3G.

Istället för USB-modem kan man använda en 3G-mobiltelefon. Antingen för att surfa i telefonen eller att ansluta telefonen till datorn och använda som modem. Precis som för USB-modemet gäller det att kolla om telefonen klarar både 3G och Turbo 3G. Exempel på 3G telefoner är Nokias N73 och SonyEricsson T650i. Exempel på Turbo 3G telefoner är Nokias N95 och SonyEricssons K850i.

Förutom telefonen behöver man ett abonnemang för 3G/Turbo 3G. I de flesta abonnemang för telefoner ingår ingen fri datatrafik utan man betalar för mängden överförd data. En del operatörer erbjuder tillägg för datatrafik till mobilbonnemanget där en viss mängd ingår.

Hur är täckningen?
3G-näten når ca 97% av Sveriges befolkning men det kan variera lite mellan de olika operatörerna. Turbo 3G 3,6 Mbit är däremot inte särskilt utbyggt och finns än så länge bara i de större städerna och variationen mellan de olika operatörerna är stor. Turbo 3G 7,2 Mbit är det ännu värre med. Det är för tillfället bara operatören 3 som erbjuder den hastigheten och det bara i 3 städer- Stockholm, Göteborg och Malmö. Utbyggnad pågår dock kontinuerligt så om 6 månader kommer läget vara helt annorlunda.

Fördelar med mobilt bredband
Största fördelen med mobilt bredband är att man inte är bunden till ett uttag som man är hemma utan överallt det finns täckning kan man surfa. Man surfa på resan, i sommarstugan, hos en kompis eller vart man nu känner för det.

Nackdelar med mobilt bredband
Ju sämre täckning man har desto sämre blir överföringshastigheten. Turbo 3G är än så länge inte särskilt utbyggt vilket innebär att man istället får hastigheter på upp till 384 Kbit/s. Det duger till slösurfning och epost men behöver man ladda ner lite större filer krävs en del tid och tålamod. Dessutom kan mobilt bredband vara rätt instabilt med nerkopplingar då och då även om täckningen är bra. 

Annat viktigt
3G-tekniken används inte bara i Sverige utan även i många andra länder. Bland annat stora delar av Europa. Reser man i t ex Europa och använder mobilt bredband ska man vara medveten om att det kan bli ordentligt dyrt. Att man har fri datatrafik i Sverige betyder inte att samma gäller utomlands. I nästan samtliga länder betalar man per megabyte och 1 megabyte kan kosta över 100kr! Att surfa runt på aftonbladet några minuter kan alltså kosta flera hundra vilket det knappast är värt. 

Förkortningar inom mobiltelefoni och mobilt bredband
  • NMT= "Nordic Mobile Telephony". Första generationens mobilnätverk i Norden. NMT var analogt. 
  • GSM= "Global System for Mobile Communications". Andra generationens mobilnätverk. GSM är digitalt. 
  • GPRS= "General Packet Radio Services". En uppgradering av GSM-tekniken som bland att gav högre dataöverföringshastigheter. Kallas ibland 2,5G.
  • EDGE= "Enhanced Data rates for GSM Evolution". Ytterligare ett tillägg till GSM-systemet som gav högre hastighet än GPRS. Kallas ibland 2,75G.
  • 3g= Tredje generations mobilnätverk. 
  • UMTS= "Universal Mobile Telecommunications System". Det tekniska namnet för 3G.
  • WCDMA= "Wideband Code Division Multiple Access". En teknik som används i 3G-nätverken.
  • HSDPA= "High Speed Downlink Packet Access". Det tekniska namnet för Turbo 3G.
(Jag friskriver mig från alla eventuella faktafel eller om innehållet kan uppfattas som stötande av vissa personer)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Blev inte direkt klokare av det här.
// Johannas Syster Yster

Anonym sa...

maste kolla:)

Anonym sa...

tldr